Stappenplan bijvullen en ontluchten CV ketel

Heeft u problemen met een ketel die niet meer goed warm wordt of vanzelf uitvalt? Vaak kan het probleem worden opgelost door de CV ketel bij te vullen en te ontluchten. Met ons stappenplan kunt u dit helemaal zelf!

Stap 1: Controleer de druk in de ketel

Bij oudere ketels zit er een manometer (drukmeter) onder de ketel. Dit is een rond klokje, meestal met cijfers tussen 0 en 4 en de aanduiding “bar” of “hPa” in het midden. Nieuwere ketels zijn vaak uitgerust met een digitale drukmeter. Druk op de ?-toets op uw ketel totdat de druk wordt weergegeven (wederom een getal tussen 0 en 4). Als de druk lager is dan 1.5 bar, dan kan het lonen om de ketel bij te vullen. Is de druk hoger dan 1.5 bar, dan kunt u meteen door naar stap 6.

Stap 2: Zet de thermostaat zo laag mogelijk

Draai de thermostaat tot de laagste stand die mogelijk is. Op die manier koelt de ketel af en past de druk zich nog wat aan. Na het laten afkoelen trekt u de stekker uit het stopcontact. Nieuwere ketels kunnen aanblijven bij het bijvullen, zolang deze maar afgekoeld is.

Stap 3: Laat de vulslang vollopen met water

In de buurt van de vulkraan van uw CV ketel zit vaak een slang om de ketel bij te vullen. Sluit de slang nog niet aan, maar laat deze wel vollopen met uw duim op de andere kant. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk lucht in de ketel komt bij het bijvullen. Er kan wat water uit de slang lekken, dus zorg ervoor dat u een emmer in de buurt heeft staan. Als de slang vol is, zet u de kraan weer dicht.

Stap 4: Sluit de slang aan op de vulkraan van de CV ketel

Als de slang aangesloten is op de CV ketel, kunt u de waterkraan weer opendraaien. Daarna draait u de vulkraan op de ketel pas open, dit is ook in verband met overtollige lucht die zo het systeem niet in komt. Water stroomt nu het verwarmingssysteem in. Blijf de kraan openhouden totdat de druk ongeveer op 1.8 bar uitkomt.

Stap 5: Draai de kranen dicht en zet het systeem weer aan

Begin met het dichtdraaien van de vulkraan, draai vervolgens de waterkraan dicht. Let op dat er water uit de slang komt als u deze afkoppelt, dus houd wederom een emmer bij de hand. Vervolgens kunt u de stekker weer in het stopcontact doen.

Stap 6: Ontlucht het systeem

Als er teveel lucht in het systeem zit, dan kunnen leidingen tikken en radiatoren niet goed werken. Het ontluchten is niet moeilijk. U begint bij de hoogste radiator in uw woning, vaak op zolder. Aan de radiator zit een 6-hoekig ontluchtingsventiel die u met een ontluchtingssleutel of waterpomptang open kunt draaien. Op het moment dat u dit opendraait hoort u een sissend geluid, dit is de lucht die uit het systeem ontsnapt. Als de lucht eruit is, komt er warm (en soms roestig) water uit het ventiel. Zorg ervoor dat u een oude doek heeft om dit water op te vangen en draai het ventiel zo snel mogelijk dicht. Herhaal dit voor alle radiatoren in huis.

CV ketel laten ontluchten

Komt u er niet uit met behulp van ons stappenplan of blijft het probleem bestaan? Neem dan gerust contact op met een van onze monteurs. Bel 0800 255 3733 of vul ons contactformulier in.